Pizza ist Weltkulturerbe 🍕☝️

07.12.2017 Kultur #Food #Pizza

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Die Unesco hat das Ritual des Pizzabackens in seine Liste des immateriellen Weltkulturerbes aufgenommen. Zur Feier des Tages: Doppelt Käse, Knoblauch, Salami, Paprika, Zwiebeln, Schinken plus Tabasco, erst vierteln dann achteln, stückweise greifen und mit dem Zeigefinger den Pizzarand leicht eindrücken, so dass das Pizza-Achtel ein gewölbtes Dreieck formt (damit der Käse nicht runterläuft und der Belag nicht herunterfällt). Zwei Sekunden liebevoll anschauen und dann mit einem Biss runterschlingen. Repeat. (via Ronny)

The Neapolitan art of pizza twirling has joined Unesco’s list of “intangible heritage”, securing the coveted status alongside a Saudi art form traditionally practised only by women [and 31 other „intangible heritages“ added to the List].

The art of pizzaiuolo – which has been handed down for generations in Naples, southern Italy – was approved by the UN cultural body’s world heritage committee, which met on the South Korean island of Jeju. […] Sergio Miccu, head of the Association of Neapolitan Pizzaiuoli [promised:] “We’ll be giving out free pizza in the streets”.

The custom goes far beyond the pizzaiuolo’s spectacular handling of the dough – hurling it into the air to “oxygenate” it – to include songs and stories that have turned pizza-making into a social ritual.

“Victory!” tweeted Italy’s minister for agriculture, food and forestry, Maurizio Martina. “Another step towards the protection of Italy’s food and wine heritage.” Alfonso Pecoraro Scanio, a former agriculture minister who attended the proceedings in Jeju, said in a video posted on Twitter: “Long live the art of Neapolitan pizzaiuolo!”