Boomsurströmming: Rotten Fish Explosion in Sweden

Ich hatte bis heute noch nicht das Vergnügen, Surströmming zu essen (oder zu riechen, scheint nach diesem Semi-Webklassiker ein echter Hochgenuss zu sein). Surströmming ist 'ne schwedische Delikatesse und es handelt sich dabei um extrem stinkenden, in Säure konservierten Fisch. Und in Enånger sind nun in einem Feuer tausende Büchsen voll mit dem Zeug explodiert und sechs Stunden lang ist dort fauler Fisch durch die Gegend geflogen. Yummy!

Radio Sweden P6: Fermented herring explosion causes a stink: „The smell of rotten fish filled the air in a northern Swedish town when a store of cans of surströmming - fermented herring - caught fire. "The explosions lasted for six hours," the owner of the pickling works, Hans-Erik Englund, said. His stock of fish was due to go on sale this summer.“

BBC: Sweden fire turns cans of rotten fish into exploding missiles: „A fire in a warehouse on the east coast of Sweden caused cans of fermented fish to explode and go flying through the air, according to local media. The building went up in flames with 1,000 tins of surstromming inside. The Swedish delicacy is reputedly one of the world's most foul-smelling foods. Four people sleeping above the store room escaped unharmed.“