Kadir Nurman, Inventor of the Döner, R.I.P.

Kadir Nurman gilt als der Erfinder des Döners, der Mann ist an meiner Adipositas und ausgeprägten Bauchwölbung nicht unschuldig, wobei ich ihm das wahrlich nicht übel nehme – im Gegenteil: Döner dürfte noch vor dem allseits beliebten Hamburger mein most favorite Fast Food sein und ich möchte gar nicht wissen, wieviele ich davon in meinem Leben verschlungen habe. Am Donnerstag ist Kadir Nurman im Alter von 80 Jahren in der Döner-Hauptstadt Berlin gestorben.

Ich werde jetzt in Gedenken zu meinem Dönermann um die Ecke gehen und mir „Einmal mit Alles und Scharf“ bestellen. Danke, Kadir! R.I.P.

The Turkish immigrant credited with inventing the doner kebab has died in Berlin aged 80. Kadir Nurman set up a stall in West Berlin in 1972, selling grilled meat and salad inside a flat bread. He had noticed the fast pace of city life and thought busy Berliners might like a meal they could carry with them. While there are other possible "doner inventors," Mr Nurman's contribution was recognised by the Association of Turkish Doner Manufacturers in 2011.

The combination of juicy meat, sliced from a rotating skewer, with all the trimmings and optional chilli sauce, has since become a firm fast-food favourite in Germany, and elsewhere.

BBC: Doner kebab 'inventor' Kadir Nurman dies in Berlin
Tagesspiegel: Türkisches Fastfood – Döner-Erfinder Kadir Nurman ist tot
(Bild via Shutterstock)