City-Maps of Smell and Taste

Kate McLean latscht seit zwei Jahren durch Schottland (und Paris und New York) und kartographiert dort Sinneseindrücke, und zwar erstellt sie Geruchs- und Geschmacks-Karten. Edinburgh riecht demzufolge einerseits nach generisch-städtetypischen Düften wie Kotze und Fish'n'Chips, andererseits in bestimmten Gegenden nach sehr individuellen Gerüchen wie den Pinguinen im Zoo oder der Herren Toilette in der Grundschule. Leider gibt's die Karten auf ihrer Website nur in Lowrez, Edible Geography hat immerhin die Karte von Edinburgh hochauflösend, Snip:

Since moving to [Edinburgh] two years ago, McLean has spent hours exploring it on foot and noting down both her own sensory perceptions and the observations she gathers by stopping to ask strangers in the street about Edinburgh’s unique aromas, textures, and tastes.

In the Victorian era, Edinburgh earned the nickname “Auld Reekie,” for its smog. Now, according to McLean’s map, it “emits a plethora of scents and smells; some particular to Edinburgh, some ubiquitous city aromas.” Among the latter are fish and chip shops and vomit, while the peculiar smell of the Macfarlan Smith opiate factory, the fishy pong of the penguin enclosure at the zoo, and the ammoniac stench of the boys’ toilets at South Morningside primary school are more city-specific, as is the way that the prevailing south-westerly winds distribute these smell combinations.

Sensory Maps (via Wired)